Van data-driven acceptatie naar image-driven beheer

Door Christiaan Schreuder - Risk manager Florius & Karin Polman - Directeur Florius

 

De situatie waarbij een hypotheek ‘instant’ wordt geaccepteerd ligt niet ver meer weg. Florius laat zien waar zij op dit vlak staat. Ondertussen kijkt Florius zelfs ook al naar image-driven beheer. Dé next step in het gebruik van technologie, data en risk management bij hypotheekbeheer.

Bij image-driven beheer staat het onderpand centraal. Logisch, want de locatie en staat van het onderpand zeggen veel over het financieringsrisico voor de klant en de bank. Maar bijvoorbeeld ook over de huidige en te verwachte woonlasten. Zo kost een A-label woning in onderhoud slechts de helft van een G –label woning.

Een foto zegt meer dan duizend woorden
Bij image-driven beheer stuurt de klant zo’n 6 tot 8 foto’s van zijn woning, die Florius vervolgens op high-tech wijze analyseert. De zo verkregen belangrijke informatie verwerkt Florius tot geavanceerd beheer. Waardevol voor klant, hypotheekadviseur en bank

 

Verduurzaming, een must in elk hypotheekgesprek

Door Jonathan Parr – Product Owner Duurzaam Wonen bij Rabobank Groep

 

Langzaam wordt duidelijk hoe de energie transitie op de woningmarkt er uit gaat zien en wat dit betekent voor (toekomstige) woningeigenaren en hypotheekadviseurs. Rabobank heeft hier op basis van marktexperimenten een breed pallet aan financiële producten en diensten voor verschillende klantgroepen ontwikkeld. Rabobank laat zien wat zij de intermediair kunnen bieden en hoe zij hen kunnen faciliteren op de weg naar verduurzaming.